Vragen

Zijn er premies voor dubbel glas?

Aanvraagformulieren voor premies dubbel glas kunnen bij Eandis worden afgedrukt, ALUHAVAN vult ze voor u in.

Wanneer spreken we over thermische glasbreuk?

Het merendeel van de glasbreuken die vastgesteld werden door de dienst Technisch advies was van thermische oorsprong. In de meeste gevallen had de breuk vermeden kunnen worden door bij het ontwerp van het ontwerp het risico op thermische breuk te evalueren en eventueel een aangepaste beglazing te gebruiken. Ook de toepassing van enkele elementaire gebruiksregels kan in deze context een groot verschil maken. Daarnaast moet men ook elke beschadiging van de randen van de beglazing vermijden aangezien deze zwakke plekken vormen.
Thermische glasbreuk is een rechtstreekse gevolg van spanningen die veroorzaakt worden door een temperatuursverschil tussen twee aangrenzende zones in eenzelfde glasblad. Dit temperatuurverschil kan zich bijvoorbeeld voordoen tussen het zichtbare deel van een beglazing en het deel in de sponning of tussen een zone van de beglazing die blootgesteld wordt aan zonnestralen en een schaduwzone.

Een beglazing zal bij bezonning sneller opwarmen naarmate ze over een sterkere energieabsorptie beschikt. Indien een deel van de beglazing koud blijft, zal dit de vrije uitzetting van het warme deel verhinderen waardoor er druk- en trekspanningen ontstaan in respectievelijk het warme en het koude deel van de beglazing. Aangezien de trekweerstand van glas lager is dan de drukweerstand, kunnen de opgewekte trekspanningen de breukspanning overschrijden en glasbreuk veroorzaken. Dit fenomeen wordt thermische glasbreuk genoemd.

Thermische breuk ontstaat aan de rand van de beglazing, loodrecht op de rand en op de twee vlakken. De breuk kan al dan niet vertakt zijn.

Condens op uw ramen?

Je hebt het vast al eens zelf vastgesteld: aangedampte ramen of ramen met condens als je ’s morgens opstaat. Vooral in de winter is dat een vaker voorkomend verschijnsel, als buiten de temperaturen ’s nachts flink dalen. Condens kan zowel aan de binnenkant van de ramen als aan de buitenkant van de ramen optreden. Condensatievorming op de ramen aan de binnenkant kan op drie manieren ontstaan.

Enkel glas kan condens vertonen aan de binnenzijde.


Oorzaken van condens op binnenkant ramen
Als de temperatuur van het glas aan de binnenkant laag is en er is een relatief hoge vochtigheidsgraad in de ruimte, dan ontstaat er condensatie op dit oppervlak.
 
Je ziet dat heel duidelijk bij ramen met slecht isolerend enkel glas. Bij recent hoogrendements (dubbel) glas komt dit probleem nauwelijks nog voor, tenzij misschien aan de randen. Die condens ontstaat vaak doordat tussen de twee glasplaten op de randen van het glas een niet geïsoleerde afstandhouder is gebruikt, die de kou van buiten naar binnen doorlaat.

Om de condens aan de randen van het glas te vermijden, moet je bij nieuwe ramen of raamrenovatie kiezen voor thermisch verbeterde afstandshouders, bijvoorbeeld in inox of composiet.  .

Oorzaken van condens aan buitenkant ramen


Hoe beter het glas en de raamprofielen isoleren, hoe warmer de materialen aan de binnenzijde zijn en wordt de buitenruit niet extra opgewarmd. Met het oog op het zoveel mogelijk beperken van energieverlies in huis, zijn superisolerende ramen een must. In passiefhuizen vind je zelfs specifieke drievoudig beglazingen terug voor een optimale isolatie. Bij die superisolerende ramen kan aan de buitenkant wel eens condens optreden. Na een koude, heldere nacht met een hoge vochtigheid, kunnen deze aan de buitenkant beslagen zijn met condens.

Vroeger zag je dit fenomeen zelden, omdat de ramen nog niet zo goed isoleerden. Bij drievoudige beglazing zul je dit vaker zien, maar de condens verdwijnt zodra de eerste zonnestralen het glas verwarmen. Een probleem is deze condens dus zeker niet. Wil je die condens toch vermijden, kies dan voor zelfreinigend glas aan de buitenzijde. Bepaalde soorten zelfreinigend glas hebben een coating om het vuil sneller af te voeren. Deze coating gaat de condensvorming ook tegen.
 

Luchtdichte plaatsing van glas in ramen


Het kiezen voor superisolerend glas (met Ug 1,0 of lager) in goed isolerende profielen (Uf 1,8 of lager) is een goede zaak voor je energiefactuur en het milieu. Maar de voorwaarde is wel dat zowel glas als profiel goed geplaatst zijn. En met goed bedoelen we ook luchtdicht. “Het glas kan luchtdicht geplaatst worden in de profielen als de spouw tussen de glasplaten en de raamprofielen bijvoorbeeld volledig dicht gespoten is met siliconen.


Drievoudig glas voor passiefhuizen


Wie volgens de passiefhuisnorm wil bouwen, moet ook voor de ramen hele lage U-waardes halen. Het glas in die ramen mag bijvoorbeeld niet hoger scoren dan Ug 0,8. Daarom ben je bijna verplicht om voor je passiefhuis drievoudig glas te kiezen. Dubbel glas met Ug 1,0 heeft een goede isolatiewaarde maar tegelijk ook wat zonwerende eigenschappen, die niet geschikt zijn voor passiefhuizen: Dat soort glas verhindert namelijk het binnenvallen van te veel zonlicht in de winter . En net dan heeft een passiefhuis de zon nodig voor dat extra beetje warmte in de koudste periodes van het jaar. Superisolerend dubbel glas voor een lage energiewoning kan wel perfect, omdat in lage energiewoning wel nog verwarmingselementen aanwezig zijn.

© West-Vlaanderen

Kraaien pikken onze silicone uit, wat nu?

We kennen het probleem en we willen verklaren waarom de vogel dit doet. We geven jullie een reeks tips die, afhankelijk van hun specifieke situatie, toegepast kunnen worden, of een afgeleide hiervan.   Dit gedrag neemt af / verdwijnt sowieso tegen het einde van het broedseizoen.
 
Siliconen wegpikken

U bent zeker niet de eerste die last heeft van kraaiachtigen die de siliconen komen uitpikken.

De oorzaken van dit gedrag kunnen verschillend zijn. Blijkbaar worden in sommige siliconen en in de vroegere 'mastiek' gebruik gemaakt van lijnzaadolie. De smaak van lijnzaadolie zou bij de kraaien in smaak vallen. In sommige gevallen helpt het dus om een andere soort silicone te gebruiken. Azijnachtige smaken zouden de vogels niet graag hebben. Het is echter niet praktisch om dagelijks de siliconen met azijn in te smeren…

In andere gevallen is dit gedrag voortgekomen als gevolg van territoriale gedragingen. Kraaien zien hun spiegelbeeld in het glas en denken dat er een concurrent in hun territorium aanwezig is. Ze willen de concurrent wegjagen en beginnen tegen de ramen te tikken. De enige plek waar ze grip op hun 'tegenstander' kunnen krijgen is op de silicone, waarin ze in kunnen pikken en aan kunnen trekken. Bij sommige kraaien wordt er gewoon van uitgegaan dat ze in de siliconen pikken als vorm van tijdverdrijf, een leuk spelletje... In deze gevallen moet men trachten het gedrag te doorbreken. Dit wil zeggen dat er getracht moet worden om het een tijd onmogelijk te maken voor de kraaien om aan de siliconen te geraken. Tracht eerst en vooral de reflectie weg te nemen door karton (aan de buitenkant) of glasgordijnen (aan de binnenkant) te hangen. Zet bloempotten op de vensterbanken, zorg dat er iets staat of hangt dat beweegt en hen afschrikt (plastieken strandbal ophangen). Na een tijdje zouden de kraaien moeten 'vergeten' dat er op deze plek iets interessant te vinden was en zoeken ze een andere afleiding. Kraaien zijn niet zo snel bang, hebben een goed geheugen en zijn zeer intelligent. Dit zorgt ervoor dat dit gedrag heel moeilijk terug af te leren is.

Kraaien zijn echter niet zo snel bang, hebben een goed geheugen en zijn zeer intelligent in vergelijking met andere zangvogels. Dit zorgt ervoor dat dit gedrag bij kraaiachtigen heel moeilijk terug af te leren is. Als je naar buiten gaat en je klapt in je handen, dan vliegen de vogels vaak wel weg maar als je 5 minuten binnen bent, zijn ze er terug. De oplossing is een verstoring creëren waarvan de vogels de bron van deze verstoring niet kunnen achterhalen! Met dit idee in gedachten ontdekten collega’s volgende oplossing indien het gedrag hardnekkig blijft voortduren: Plaats een draagbaar radiotoestel in de buurt en koppel deze aan een verlengsnoer dat je tot binnen brengt. De stekker nog NIET insteken. Zet het volume van het toestel luid. Vanaf het moment dat de dieren aan het raam komen, steek je (ongezien) kortstondig (3 seconden) de stekker in het stopcontact. Door het plotse geluid verschikken de dieren en vliegen ze weg, maar ze hebben optisch niets kunnen waarnemen. Ze kunnen de bron van deze verstoring niet achterhalen. Als men dit enkele keren herhaalt, gaan de vogels die locatie als onbetrouwbaar beschouwen en blijven ze weg. Het is niet de bedoeling dat men het radiotoestel enige tijd laat spelen want dan treedt er gewenning op bij de dieren en zal er geen resultaat meer zijn.

Het ‘systeem’ is voor mensen die overdag niet thuis zijn of voor handige Harry ‘s, uit te rusten met een bewegingssensor. Let er natuurlijk wel op dat niet alle elektrische toestellen en bedrading tegen regen kunnen.

U zou ook contact kunnen opnemen met de firma Gregoire Distributions. Dit is een professioneel bedrijf dat zich bezig houdt met het op een diervriendelijke manier verdrijven van o.a. vogels. U kunt er bijvoorbeeld een apparaatje kopen dat de beweging van vogels detecteert en hierop een geluid produceert. Deze apparaten zijn echter niet goedkoop en werken natuurlijk niet selectief. Alle andere vogelsoorten zullen ook verjaagd worden.

Hopelijk biedt deze informatie voldoende ideeën om het probleem op te lossen. Kraaien zijn, in dit geval, spijtig genoeg zeer intelligente vogels waardoor er soms wat volharding, afwisseling en creativiteit nodig is om dit gedrag te doorbreken. 

 

Vechten tegen spiegelbeeld        

 Het gedrag dat u hier opmerkt is een typisch verschijnsel van territoriaal gedrag bij vogels dat vooral tegen het einde van de winter en in het voorjaar (het broedseizoen) voorkomt.  De vogel ziet in het venster zijn spiegelbeeld en beschouwt het als een mogelijke rivaal. Hij wil deze rivaal weg uit zijn territorium en wil hem in principe aanvallen. Hij begint dus tegen de ruit te tikken en fladderen. Iedere dag komt hij opnieuw controleren of de rivaal is teruggekomen.

 

Sommige vogels kunnen zich hier zeer ernstig mee kwetsen. De meest efficiënte oplossing is om de reflectie uit de ruiten weg te nemen. Zo denkt de vogel dat hij zijn rivaal heeft kunnen verjagen. Na een paar dagen zal hij ervan overtuigd zijn dat de rivaal wegblijft en zullen de ‘controles’ verminderen en dus het gedrag afnemen.

Openingsuren

Ma: 09:00 - 12:00 13:00 - 17:30
Di: 09:00 - 12:00 13:00 - 17:30
Woe: 09:00 - 12:00 13:00 - 17:30
Do: 09:00 - 12:00 13:00 - 17:30
Vrij: 09:00 - 12:00 13:00 - 17:30
Za: Op afspraak
Zo: Gesloten